Catalá

El donem la benvinguda a aquesta pàgina web on intentarem contar-vos el que ha succeït en aquests darrers dies al voltant del comunicat que el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va emetre el passat 25 d’octubre de 2017 .

comb

Aquesta història comença quan tres metges de Tarragona i un de Barcelona, de forma aïllada, contemplen amb creixent malestar els diferents pronunciaments que, els seus respectius col·legis de metges, anaven emetent a rel de les distintes circumstàncies polítiques que viu Catalunya des de fa unes setmanes en el context de la consulta de l’1-O organitzada per la Generalitat sense el consentiment de l’Estat.

Tots tres coincidien en l’opinió de què era inadmissible que el Col·legi, que els representava en assumptes professionals, es manifestés en nom de tots els col·legiats en temes polítics sobre els quals mantenien opinions molt diferents, ja que els metges, com la societat, formen un col·lectiu plural. Per aquest motiu, es van dirigir, en vàries ocasions, als seus respectius col·legis exigint una rectificació, demandes que no van rebre cap mena de resposta.

El dimecres 25 d’octubre va aparèixer, tan a les pàgines web del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i del de Girona (COMG ) com en premsa,  un comunicat dels “representats dels metges/ metgesses de Catalunya en relació amb la possible aplicació de l’article 155”. Es tractava d’un posicionament públic del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i del Sindicat de Metges en el que es donava suport explícit al Govern de la Generalitat, rebutjant la previsible aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola  en els propers dies.

Poc després, els metges mencionats abans van assabentar-se de que els Presidents dels Col·legis de Metges de Tarragona (COMT) i Lleida (COMLL) no havien votat a favor d’aquest pronunciament. El manifest havia sortit endavant només amb els vots de Barcelona i Girona. Malauradament, els discrepants van callar i tots els metges de Catalunya van ser inclosos, tàcitament i sense el seu consentiment, en el manifest. La indignació per haver usurpat la veu dels col·legiats va arribar al màxim i, finalment, els tres metges van decidir posar-se en contacte amb els companys d’ambdues províncies.

Van elaborar un comunicat  de rebuig i van començar a sol·licitar adhesions mitjançant totes les eines disponibles: boca a boca, telèfon, correu electrònic, WhatsApp,… Al principi, les signatures arribaven amb comptagotes però, en un moment donat, es van disparar. A dia d’avui, superen les 1.300.

Els més de 1.300 metges catalans que van signar, enregistrats amb nom, cognoms i número de col·legiat, sostenen que els Col·legis Professionals no deuen convertir-se en ariets polítics. És improcedent que parlin en nom de tots els col·legiats en temes que no són professionals. En tot cas, cal aceptar que representen només les opinions de les Juntes de Govern però, mai, la de tots els metges catalans.

El comunicat emès va ser :

 

DNURzSBW0AA6kgy

 

Posteriorment, els promotors van passar a la fase de difusió del manifest. El interès suscitat per la mobilització va motivar que múltiples mitjans de comunicació se’n fessin ressò de la notícia tan a l’àmbit català:

lavanguardia

Dies després, la postura dels metges que havien signat va ser tinguda en compte pel Consejo General de Colegios de Médicos i per la Organización Médica Colegial (CGOMC) d’àmbit estatal. En un comunicat emès el 31 d’octubre, van anunciar que demanaríen:

  • Un informe per part dels col·legis afectats (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona) així com per part del Consell Català de Col·legis de Metges de Catalunya.
  • Una valoració del cas per part de l’Assessoria Jurídica del CGCOM.
  • Una avaluació per la Comissió Central de Deontologia del CGCOM.

 

Finalment, el 31 d’octubre a les 17:30h alguns firmants del manifest, i, entre ells, els principals promotors, es van reunir amb els representants de la Junta del COMB, Dr. Trias i Dr. Esteba qui, en nom de la Junta:

  1. Van lamentar haver ferit la sensibilitat d’un nombre elevat de col·legiats.
  2. Es van comprometre a publicar a la web del COMB i a la seva revista oficial el document “Per a un COMB no polititzat” així com a retirar de la pàgina web del COMB el comunicat que feia menció a l’aplicació de l’155.
  3. Van expressar la seva voluntat d’intentar, en el futur, analitzar l’abast dels comunicats abans d’emetre’ls i que, en cas de tenir un caire polític, només constarien com a signats per la Junta Directiva.

A l’espera de que es compleixin els compromisos adoptats en la reunió, els signants es mantenen a l’espera de poder aconseguir UNS COL·LEGIS DE METGES NO POLITITZATS.

 

cropped-no-politica.png

Anuncios